10 februari 2021 
2 min. leestijd

Ontspanning vs hard werken

boeken relaxte ondernemer alexander heine

Zorg voor ontspanning

Veel ondernemers werken hard en zien weinig resultaat van hun inspanningen. Als gevolg hiervan gaan ze nog harder werken. Ze komen niet meer aan ontspanning toe en blijven maar doorgaan. Totdat het lichaam gaat protesteren en je – in het ergste geval – een burn-out krijgt.

Gras groeit niet harder door eraan te trekken. Gras groeit harder als je het goed verzorgt en verder met rust laat.

Hierin zit ook de oplossing: neem op tijd rust en zorg voor ontspanning. Neem echt afstand van je bezigheden. Bekijk alles eens van een afstandje en je zal ontdekken dat je zo een betere kijk op het geheel krijgt. Door te ontspannen kun je weer opladen.

Net als je telefoon of computer. Deze moet je na een tijdje eens even uitzetten. Als je dit niet doet, zal je merken dat alles trager werkt en uiteindelijk vastloopt. Bij mensen werkt dit net zo. Als het allemaal te veel wordt, stop dan. Blijf dan niet gejaagd doorgaan en naar meer streven.

Ook een zaag zal je om de zoveel tijd moeten slijpen of vervangen. Doe je dat niet, dan wordt de zaag bot en zal je nog harder moeten zagen om hetzelfde te bereiken. In het voorbeeld van de zaag begrijpen we dit, maar in ons eigen leven vergeten we dit snel. Dit komt ook door de maatschappij waarin wij leven.

Ontspanning was er in het begin niet bij

Ook ik heb een periode gekend waarin ik maar bleef doorgaan. Ontspanning was er niet of amper bij. Ik zal ook zeker niet ontkennen dat je dit, zeker in de beginperiode, af en toe moet doen om ergens te komen. Maar dit moet tijdelijk zijn en niet te lang duren.

Nu ontspan ik meer. Ik bekijk dingen van een afstand, ga regelmatig sporten en rust veel uit. Doordat ik zo letterlijk afstand neem, bereik ik meer. Ik heb een beter overzicht. Mijn zelfbeheersing en emoties heb ik zo beter onder controle. Daardoor neemt de kans op fouten af. En daarnaast krijg ik regelmatig goede ingevingen.

Je herkent dit vast ook wel bij jezelf. Als je even niet met het probleem bezig bent, ontstaan de beste oplossingen. Bijvoorbeeld als je onder de douche staat, tijdens een (bos)wandeling of op vakantie.

In mijn cursus geef ik ook waardevolle tips en inzichten die mij enorm hebben geholpen. Ik kan je dit zeker aanraden.

Vond je deze blog leuk? Download dan ook mijn gratis e-book met veel inspirerende tips.

Reactie plaatsen