26 januari 2021 
3 min. leestijd

Netwerken

netwerken relaxt ondernemen

Netwerken

Het is soms net werken. Iedere ondernemer weet dat het er vaak niet om gaat wat je kan, maar wie je kent. Een goed netwerk is goud waard en kan deuren voor je openen die anders gesloten blijven.

Ik durft met 100% te zeggen dat ik zonder mijn netwerk niet in mijn huidige positie zat. Toen ik 10 jaar geleden zware (financiële) klappen kreeg was het mijn netwerk die mij hielp en er voor zorgde dat ik niet failliet ging.

Netwerk opbouwen

Hoe bouw je een goed netwerk op? Dat is de vraag. Er zijn de netwerkclubs. Zelf ben ik lid van een aantal netwerkclubs. Hier heb ik veel mensen ontmoet waar ik nu zaken mee doe. Maar ook bij andere businessclubs en evenementen heb ik veel mensen leren kennen waar ik zaken mee doen.

Maar het leuke van een netwerk opbouwen: het kan overal. Zo stond ik ooit in België in de rij en raakte aan de praat met iemand die op dat moment een zaak had waar wij niet veel later zaken mee gingen doen.  Een van mijn compagnons heb ik ontmoet in de sportschool.

Netwerken kan dus overal. Als je er voor openstaat. Je kan immers met iedereen een gesprek beginnen.

Netwerk onderhouden

Nog belangrijker dan het opbouwen van een netwerk is het onderhouden van een netwerk. Door alleen maar visitekaartjes te verzamelen en uit te delen ga je niet heel veel verder komen. Ik heb regelmatig meegemaakt dat iemand mij elke bijeenkomst lang – drie keer achter elkaar – zijn visitekaartje gaf (als een geleerde propper) en dezelfde pitch af stak. Erg vervelend. En het toont ook de desinteresse aan.

Belangrijk is dat je een goed netwerk opbouwt door elkaar ook echt te leren kennen: weet wie die ander is, geven in plaats van nemen. Verdiep je in de ander en kom erachter hoe je hem of haar kan helpen en doe dit dan ook. Ga voor de lange termijn relatie in plaats van het korte termijn succes.

Netwerken is sowieso iets wat niet meteen geld of werk oplevert. Dit duurt nu eenmaal wat langer. Dan komt het toch meer op gunnen terecht en dat doe je bij mensen die je leuker vindt.

Een netwerk onderhouden is helemaal niet zo moeilijk. Als ik in de auto zit bel ik regelmatig met mijn netwerk. De app is ook gewillig net zoals de sociale media. Een berichtje versturen is snel gedaan.

Daarnaast weet ik wat er in mijn netwerk afspeelt en kan ik zo mensen aan elkaar koppelen. Een hele goede manier.

Netwerken online

Een mooi voordeel van deze tijd in vergelijking met van mijn begintijd: de online platforms. Door middel van Linkedin kun je iedereen opzoeken die je wil spreken en met hem of haar connecten. Een (netwerk)gesprek is daarna zo begonnen. Het zelfde geldt voor de sociale media als Instagram en Facebook.

Hierdoor heb ik mijn netwerk ook flink kunnen uitbreiden. Ook in coronatijd waarin er geen netwerkevenementen zijn. Ideaal! In mijn boek beschrijf ik ook hoe waardevol een netwerk is en hoe dit mij heeft geholpen in tijden van crisis.

Succes met netwerken!

 

Vond je dit een leuke blog? Download dan hier mijn e-book met nog meer inspirerende tips/onderwerpen.

Reactie plaatsen