18 januari 2021 
2 min. leestijd

De uitvinding van de eeuw: neuroplasticiteit

relaxt ondernemer kruispunt

Neuroplastiteit, wat?

Op dit moment stuur ik meerdere bedrijven aan. We werken dagelijks met meer dan 50 gepassioneerde mensen om het beste uit onszelf en onze klanten te halen. Bijna alle functies die we in de diverse bedrijven hebben ben ik ooit zelf gestart. Voor mij een behoorlijke leerschool want ik heb ooit 4 jaar Hbo-verpleegkunde gedaan en daar leerde ik dit niet.

Gaandeweg heb ik vele tienduizenden euro’s aan leergeld betaald: opleidingen, cursussen maar vooral heel veel fouten. Naast het financiële aspect heeft het me ook jaren gekost en nog steeds ben ik niet uitgeleerd. Dat zal ook nooit gebeuren.

Toch heb ik nooit gedacht dat ik iets niet zou kunnen. Alles heb ik geleerd. Mijn uitgangspunt was altijd: als een ander het kan dan kan ik het ook. Het zal mij misschien meer moeite kosten maar het zal me lukken.

Een van de mooiste ontdekkingen die ik deed: neuroplasticiteit.

Onze hersenen kunnen op elk moment (ongeacht hoe oud je bent) nieuwe vaardigheden ontwikkelen. Het is net als een spier die je vaak traint. Hoe vaker je hem traint hoe sterker de spier wordt.

Je hersenen maken continu nieuwe hersencellen aan. Daarnaast maken deze hersencellen ook nieuwe verbindingen (synapsen). Alles wat wij doen, beleven en denken, heeft invloed op deze verbindingen. Hoe vaker je iets doet, hoe beter deze verbindingen worden en hoe beter je deze eigenschap in je leven kan toepassen. Kort gezegd: neuroplasticiteit.

Dat is een goed bericht.

 

Neuroplasticiteit werkt 2 kanten op: positief en negatief.

Denk jij aan positieve dingen (of wil je iets leren) dan worden deze verbindingen sterker.

Maar … Denk jij alleen in problemen of angsten, dan leg je deze verbindingen aan. Door steeds negatief te denken, versterk je deze verbindingen. De gevolgen snap je dan ook.

Wat je aandacht geeft groeit en wat geen  aandacht krijgt sterft af. Het is net als in de natuur: groeien of sterven.

Met deze kennis over neuroplasticiteit kun jij je voordeel mee doen. Zeker in dit tijdperk waarin alles zo snel gaat en je continu moet aanpassen en bijleren. Zoals Darwin aangaf: het zijn niet de sterksten die overleven, maar degenen die zich het beste kunnen aanpassen aan de omstandigheden.

‘Ik ben zo en daar moet je maar aan wennen’ of ‘ik kan mezelf niet veranderen’. Het zijn zomaar twee zinnen die regelmatig voorbij komen en misschien gebruik je ze zelf ook. Maar vanaf nu weet jij wel beter. Je kunt het wel veranderen!

In mijn boek ga ik ook in op het begrip neuroplasticiteit en ook tijdens mijn cursus komt dit uitgebreid aan bod en leer je hoe jij deze kennis met succes kan toepassen in je leven.

 

Vond je dit een leuke blog? Download dan hier mijn e-book met nog meer inspirerende tips/onderwerpen.

Reactie plaatsen