12 januari 2021 
2 min. leestijd

Het ijsbad

ijsbad alexander heine

 

IJsbad: onbeschrijflijke trance

Ongeveer 3 jaar geleden heb ik bij een cursus van Wim Hof in een ijsbad gezeten en de ademhalingsoefeningen gedaan. Sindsdien douche ik koud en pas ik de ademhaling dagelijks toe. Sinds januari ben ik begonnen met dagelijks – in de tuin – in een ijsbad te stappen. Het is bijzonder om te merken hoe snel ook dat went.

De eerste dagen stapte ik met een knalrode huid uit het bad. Mijn huid deed zeer als ik me afdroogde en het duurde lang voor ik me weer warm voelde – langer dan na het koud douchen. Ook de rust na de heftige stressreactie van de kou als ik er in stapte nam al snel af. Nu ben ik na maximaal 20 seconden al volledig ontspannen en kom daarbij in een trance die niet te beschrijven is. Die ‘trance’ of dat hypnotiserende gevoel is zo prettig dat ik er nu al naar uitkijk om weer in het bad te stappen. Dat had ik nooit verwacht voor ik er aan begon.

 

Het ijsbad is nog gezond ook!

In het ijsbad kun je maar met 1 ding bezig zijn: jezelf. Alle focus gaat naar de ademhaling. Het is gewoon te koud om ook nog je aandacht op andere zaken te vestigen. Je komt zo automatisch in een diepe ontspanning.

Ik doe dit nu elke ochtend en voel me herboren als ik uit het bad stap. Daarnaast is het nog erg gezond. Na een week merk je de resultaten al: minder ontstekingseiwitten, meer witte bloedcellen, sneller spierherstel na sporten (sporters doen het ook massaal) en meer. Ik merk het doordat het al went en ik sneller warm word. Ik ervaar het ijsbad nu al als minder koud. En eenmaal staande naast het bad is een buitentemperatuur van 3 graden ineens warm.

Vind je een ijsbad meteen te heftig? Dat snap ik. Begin dan eens met koud afdouchen en verleng dit tot je helemaal koud doucht. Ik hoor van veel mensen dat ze er tegenwoordig mee bezig zijn. Jij ook al?

 

Vond je dit een leuke blog? Download dan hier mijn e-book met nog meer inspirerende tips/onderwerpen.

Simon
Door

Simon

op 15 Jan 2021

2 jaar geleden in januari begonnen met iedere dag koud afdouchen. Heerlijk. Maar een aantal weken ontzettende pijn in mijn bovenrug en schouder gekregen. Weer gestopt en na een aantal weken weer beter. Het is dus niet voor iedereen weggelegd... Overigens kan ik na de sauna wel prima koud douchen en ervaar dan ook geen pijn.

Reactie plaatsen